Bowe’s Blog – Hoe maak je Rum Cola?

Op 15 augustus 2015 kreeg Arnhemse singer-songwriter Bowe (Boudewijn de Jong, zie Wikipedia) een last minute optreden aangeboden op de pier in Scheveningen. Hij moest daar akoestisch spelen met een gitaarduo. Omdat Bowe met meerdere gitaristen optreedt, is er altijd wel een goede muzikant beschikbaar. Hij nam het optreden dan ook direct aan. En dat was het begin van een eindeloze belronde langs ongeveer alle gitaristen van Nederland. Het was Murphy’s law, iedereen was ofwel op vakantie, of al ergens anders aan het optreden. De avond voor het optreden kreeg Bowe via een vriend het nummer van Kevin Patrick, de gitarist van Nielson. Die zal wel niet kunnen, dacht Bowe.

2015 Optreden met Kevin

Kevin was gelukkig toevallig beschikbaar en vond het leuk om te doen. Bij Nielson is alles goed geregeld en Kevin was dan ook verbaasd om Bowe te zien sjouwen met een volledige PA op een paar karretjes. Toen een wieltje van een van de karretjes tussen de trambaan vast kwam te zitten en de hele PA over de Haagse straten vloog, leek dit geen voorbode van een goede samenwerking. Toen de spullen uiteindelijk aangesloten waren en de eerste liedjes gespeeld, bleken de heren elkaar blindelings te vinden zonder dat er ooit gerepeteerd was. Na meerdere verlengingen van het optreden hebben Bowe en Kevin uiteindelijk maar liefst 5 uur gespeeld die dag!

Rio 2016

Als het tourschema van Nielson het toeliet deden Bowe en Kevin samen akoestische gigs. Bowe was in september in Rio omdat zijn zwager aan de Paralympische Spelen meedeed. Door de jetlag werd hij iedere ochtend om 5 uur wakker. Dan pakte hij altijd zijn Tacoma reisgitaartje om uren achter elkaar hetzelfde gitaarrifje te spelen. “Ik wist dat ik iets in handen had dat goed zou kunnen worden”, aldus Bowe. Het was een Engelstalig liedje met de werktitel ‘Supersonic Mojo Girl’.

Nederlandse schetsen 2017

Bowe en Kevin deden samen een akoestisch optreden en Kevin liet wat dingen horen die hij zelf geproduceerd had. Bowe was erg onder de indruk van de kwaliteit van de producties. Hij stuurde Kevin tien ideeën, waaronder 3 Nederlandstalige schetsen. Laatstgenoemde vond dat de stem van Bowe zich heel goed voor Nederlandstalige pop leent. Dat was voor Bowe het laatste zetje in Nederlandstalige richting en hij besloot zijn Supersonic Mojo Girl definitief om te bouwen tot Rum Cola.

Later dat jaar nam hij zijn mobiele studio mee naar Zuid-Frankrijk. Daar nam hij de basis voor Rum Cola met akoestische gitaar en vocalen op. Later in Nederland speelde hij nog toetsen in.

De Rum Cola staat klaar 2018

Kevin ging de door Bowe aangeleverde tracks verder produceren en maakte een opzet die hij samen met Bowe in de studio verder uitwerkte. Kevin speelde additionele toetsen, gitaren en bas in en verzorgde ook de backing vocals. Bij versie vijf waren beide heren tevreden en ging het nummer naar Wisseloord voor mixing en mastering.

De videoclip voor Rum Cola werd opgenomen aan de Cote D’Azur. Later werden beelden geschoten op de Arnhemse Korenmarkt bij 5th Avenue met DJ Gwen Dado als femme fatale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *