Bowe - Biografie


Bowe (spreek uit als Bow) is de artiestennaam van de Arnhemse singer songwriter Boudewijn de Jong (1978). Hij begon al op jonge leeftijd piano te spelen. Tijdens zijn tienerjaren werd de piano verruild voor een gitaar. Doordat hij een hekel had aan muziekles besloot hij zichzelf te leren spelen op een gitaar van een rechtshandige vriend. Bowe, die zelf linkshandig is, draaide de gitaar simpelweg om en leerde feitelijk ondersteboven spelen. Later zou hij erachter komen dat deze manier van spelen zowel voor- als nadelen met zich meebrengt. Hij besloot vooral te willen profiteren van de voordelen en de nadelen voor lief te nemen. Dit heeft geleid tot een geheel eigen stijl van spelen en een aparte benadering van het schrijven van liedjes.

Na jaren van verzamelen, combineren en sleutelen aan ruwe ideeën kwam in 2009 het debuutalbum ‘Moving through the Night' uit. Aan een aantal liedjes heeft toetsenist Ton Snijders (Frank Boeijen) meegeschreven. Het album ontving lovende kritieken en de single ‘Last man Standing’ werd regelmatig gedraaid op de radio. Frits Spits noemde het een opmerkelijk goed debuut en beloonde het met zes strepen. Muzieksite Musicfrom.nl schreef “John Mayer meets The Eagles. Goede, serieuze teksten in volwassen nummers met een zeer professioneel vernis.”

In 2013 kwam het tweede album ‘Nomansland’ uit. Op dit album is naast Ton Snijders ook de veelgeprezen gitarist Arnold van Dongen (Ilse DeLange, Marco Borsato) te horen. De backing vocals werden verzorgd door niemand minder dan Sandra St. Victor, bekend van o.a. Chaka Khan en en Prince.

Daarnaast zijn op Nomansland nog enkele andere special guests te horen. Op het nummer ‘Long day in Amsterdam’ speelt mondharmonica virtuoos Tollak Ollestad mee (Jewel en Anrdea Bocelli). Ook dwarsfluit legende Thijs van Leer doet mee op ‘Let me go Now’ en saxofonist Jan Kooper (Doe Maar) is te horen op het soulvolle ‘Love is getting High’ en het funky ‘No future’.
Op de openingstrack van het album ‘Love is getting high’ werd massaal gestemd door de luisteraars van Radio Gelderland en het liedje eindigde in de top 40 van beste liedjes van 2013 en 2014. Muziekplatform 3voor12 noemt Bowe de ideale ‘voor elk wat wils’ festivalact.

De eerste single is Tired of giving good things up (monoPunk remix). Rob Stenders en Sander Hoogendoorn zijn laaiend enthousiast over het liedje en draaien hem regelmatig op 3FM. Ze roepen hem zelfs uit tot ‘Freakandel Speciaal’, ofwel de vetste nieuwe track van de week. Op KX Radio wordt het liedje door bijna iedere DJ gedraaid. Eind 2013 trad Bowe samen met monoPunk op bij Stenders Late Vermaak op 3FM en Tros Muziekcafé.

In augustus 2014 kwam de tweede single Pretty Plain uit. Producer Holger Schwedt, onder andere bekend als de ontdekker van Roel van Velzen, maakte en remix van het nummer. Hiervoor nam Bowe ook nieuwe backing vocals op. 3FM DJ Giel Beelen vond het een sterk liedje en nodigde Bowe uit voor zijn ochtendshow. Ook werd Bowe weer uitgenodigd voor Avrotros Muziekcafé.

Op dit moment doet Bowe zowel optredens in kleine bezetting met Bowe Unplugged als optredens met volledige band. In september 2014 speelde Bowe in ’t Paard van Troje en in de Metropool in Hengelo. In 2015 speelde Bowe zijn eerste clubshow als headliner in Luxor Live.

Beide albums van Bowe zijn te vinden op o.a. Spotify, Deezer en Apple Music.

In 2016 werd een nieuw liedje van Bowe gebruikt in een radio en tv reclame tijdens het EK voetbal, de Tour de France en de rest van de sportzomer. Het liedje Relax Relax Relax is een akoestische feelgood track. Bowe schreef de muziek, tekst en arrangement. Speelde zelf de gitaren in en nam de zang voor zijn rekening. Ton Snijders is te horen op Ukelele, Wurlitzer en bas. Eind 2016 kwam de single Feel the Fire uit.

Deze werd begin 2017 opgevolgd door Sing for Love, die uitgeroepen werd tot DJ keus op NPO Radio 2. Bowe heeft het liedje ook live op die zender gespeeld. Daarna volgde 'Do you' een akoestische popsong samen met de veelgeprezen gitarist/songwriter Memru Renjaan. Het jaar 2017 werd afgesloten met 'Release me', eveneens een akoestische song.

In 2018 bracht Bowe voor het eerst in zijn carrière een Nederlandstalig liedje uit, genaamd Rum Cola. Dit is ook de eerste release waarop Bowe zelf toetsen speelt. Rum Cola werd geproduceerd door Kevin Patrick Schoonheijm (Nielson), die Bowe tevens het laatste zetje gaf om liedjes in het Nederlands te gaan zingen.

In 2019 bracht Bowe met The City of Prague Philharmonic Orchestra een nieuwe track uit die hij samen schreef met Ton Snijders. Sebastiaan Koolhoven verzorgde de orkestratie. Daarna keerde hij met het liedje Ghosttown terug naar het Engels.

In 2020 verscheen een remaster van Tired of giving good things up. Dit betekende voor Bowe zijn eerste hitsingle in Nederland. Het nummer werd opgenomen in de playlists van NPO Radio 2 en Radio Veronica. Ook op Radio 10 draaide Gerard Ekdom het nummer regelmatig. Het liedje behaalde de derde plek in De Verrukkelijke 15 van Leo Blokhuis en Rob Stenders.

In 2022 verscheen Place of a Dreamer, in samenwerking met Chuck Leavell van o.a. The Rolling Stones, Eric Clapton en  John Mayer. Dit was voor Bowe een droom die in vervulling ging. Leavell nodigde Bowe uit voor het Stones concert in Amsterdam.


Bowe Boekingen / Vragen

Bowe op Spotify


Bowe live radio optredens met band


Selectie radio optredens van Bowe in de afgelopen jaren.

Pretty Plain bij Giel


Tired bij Stenders 3FM


Place of a dreamer


Videoclips Bowe


Officiële videoclips van Bowe.

Tired of giving good things up (2013)


Last man Standing (2009)


Relax Relax Relax (2016)


Akoestische radio optredens


Live en unplugged op de radio

Roodshow NPO Radio 2 (2016)


Heyjp! NPO Radio 2 (2017)


Met het oog op Morgen (2016)


Wil je Bowe boeken? Dat kan met een akoestisch duo, of met volledige live band. Vul dan even het contactformulier in, of bel met 06 21 61 78 52.

Bowe singer songwriter website favicon